Nadenken over werk bij kanker … vaak een onderwerp waar pas laat aandacht aan wordt besteed als je kanker hebt en nog wordt behandeld. Maar niet altijd terecht en ook niet altijd verstandig. Als je weer aan het werk wilt, is het bovendien een goed idee om na te denken over hoe dat voor jou het beste zou kunnen gaan werken, zeker als je (nog) kampt met beperkingen.
Wij – Irmgard van der Vegt, re-integratieconsultant en coach en Thea van de Beek, personeelsadviseur en lid van de klankbordgroep Oncologische (na)zorg Noordwest-Veluwe – geven je 1 x per maand gelegenheid om tijdens ons (gratis) vragenuurtje met ons te praten over dit thema.
Tijdens het vragenuurtje kun je je individuele vragen stellen, je zorgen delen en kunnen we je tips en handvatten geven. Zo kun je bewuster keuzes maken over wat in verschillende fasen van jouw ziekte, herstel en/of re-integratieproces mogelijk en verstandig is. Heb je meer nodig dan een “uurtje”, dan mag je natuurlijk nog een keer komen. Samen kunnen we ook onderzoeken of en hoe je (vergoeding voor) verdere ondersteuning naar werk kunt krijgen.
Het (gratis) vragenuurtje wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting De Maretak Veluwe, die ook andere activiteiten heeft, die bijdragen aan jouw gezondheid en welzijn. Dit doen wij als vrijwilliger, omdat wij er graag aan willen bijdragen dat werk bij kanker meer en tijdig aandacht krijgt en mensen zoals jij minder problemen zullen ondervinden met behoud van of terugkeer naar werk.
Jouw eigen vragen staan natuurlijk voorop. We geven je gelegenheid om die te delen met ons en mogelijk anderen die ook op het vragenuurtje komen. Daarbij mag er ruimte zijn voor de emoties die er ook zijn. Om je een idee te geven van waarin we kunnen meedenken, geven we je een indicatie aan de hand van de ziektefasen / re-integratiefasen:
Werk kan (als het mogelijk is) ook in de behandelfase soms juist helpen om het proces beter door te komen, omdat het structuur biedt, afleiding kan zijn, je sociale steun en gevoel van waardevol zijn geeft. Je kunt wellicht niet alles, maar kijk naar wat je wél kunt en wanneer. Wat kun en moet je dan vragen? Hoe ga je het gesprek aan met je werkgever? En als werken niet lukt: Hoe blijf je in ieder geval in contact?
Lukt het niet om gedeeltelijk (aangepast) werk te blijven doen in de periode van je behandeling(en), dan is het best moeilijk om – na de gemiddelde behandelfase van 1 tot 1,5 jaar – weer te gaan beginnen. Veel mensen denken dan dat het nu “klaar” is, dus de aandacht en steun valt grotendeels weg. Maar dan begint vaak pas de emotionele verwerking. En ook zijn er nog de zogenaamde “late gevolgen” (m.n. vermoeidheid, cognitieve klachten), waar anderen vaak niets van weten en daar dus ook geen begrip voor hebben. We kunnen je tips geven over wat kan helpen om “bruggen te bouwen” en de juiste steun op werk te krijgen, om de eerste stappen te gaan nemen.
Hoe pak je dan je werkhervatting aan? Door onzekerheid of angst wordt werkhervatting soms nog maar even uitgesteld, anderen gaan juist veel te snel opbouwen, mede vanwege angst voor einde van de 2 jarentermijn van arbeidsongeschiktheid en misvattingen over de Wet Verbetering Poortwachter. Uitputting en nieuwe uitval ligt dan op de loer. We kunnen je wat eerste tips en handvatten geven die je helpen bij een gezonde opbouw, met aandacht voor een goede balans tussen privé-herstel/behandeling-werk en kwaliteit van leven, ook op langere termijn.
Misschien heb je zoveel klachten, dat je oude werk niet meer lukt. Het vraagt loslaten dat je “de oude” wordt en uitvinden hoe “de nieuwe jou” wordt. Wat kun je dan doen? Wat mag je van je werkgever verwachten? Hoe zit het met aanpassen van werk of ondersteuning naar ander werk?
Wat kun je doen als je je baan bent kwijt geraakt?
Steeds meer mensen worden ook niet meer beter, maar willen nog wel graag blijven werken naar vermogen. Dat vraagt weer andere aandacht en aanpak. We denken graag met je mee om te kijken wat jou kan helpen.
Onwetendheid over de wet- & regelgeving en de financiële gevolgen speelt vaak een rol, ook in het maken van keuzes. Ook hierin kunnen we met je meedenken.
We hopen zo bruggen te bouwen en leven én werken met/na kanker beter mogelijk te maken.
Aanmelden is gewenst. Dit kan via de knop hieronder of via aanmelden@demaretakveluwe.nl / 06-418 29 887.
Andere activiteiten van de Maretak Veluwe vind je op www.demaretakveluwe.nl/agenda
Iedere 1e woensdag van de maand en 24 oktober 2023 in de avond
van 10.00 - 11.00 uur (woensdagen); van 19.00 - 20.15 uur (24-10-2023)
De Maretak / MFC De Roef, Middelste Wei 2-4, Harderwijk
Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst.
Aanmelden is gewenst via knop hieronder of via aanmelden@demaretakveluwe.nl / 06-418 29 887.