Blog berichten

...en nieuwsbrieven

Terug naar inspiratie

Piekeren en paniek? Doe de piekeropdracht!

Heb jij last van piekeren en misschien ook wel paniek? Deze piekeropdracht kan je helpen om zélf weer overzicht en vertrouwen in jezelf te krijgen.

Piekeren is heel normaal! Als jij het talent hebt om goed te kunnen voorzien wat er mis zou kunnen gaan, kan dit nadenken je helpen goed voorbereid te zijn. Bij het piekeren bekijk je het probleem van heel veel kanten. Allerlei oplossingen komen dan voorbij en geleidelijk kan je dan de beste kiezen of je kunt het probleem beter verwerken. Het kan je helpen om problemen te voorkomen, bijdragen aan veiligheid en er voor zorgen dat dingen goed voor elkaar komen. Vooral enneagramtypes 6 zijn hier een kei in, maar je hoeft natuurlijk geen 6 te zijn om dit te kunnen.

Paniek!

Als je overspannen  bent of zelfs burn-out klachten hebt, is het piekeren vaak niet meer nuttig. Je blijft vaak maar doorgaan met piekeren en blijft ook in dezelfde cirkels denken, zodat de oplossingen ook niet meer voorbij komen. Misschien ervaar je soms zelfs kortsluiting in je hoofd. Alle overzicht verdwijnt en je weet niet meer wat je moet doen. Met als gevolg: Paniek!

Je tegen al dit piekeren verzetten helpt niet, je blijft maar piekeren. Omdat je maar blijft denken, kost dit veel energie. De meeste oplossingen, gedachtenstops, aan andere dingen denken, televisie kijken of gewoon proberen te stoppen met piekeren, werken meestal niet meer.

Piekeropdracht

Om het piekeren weer nuttig te krijgen kan je een zogenaamde piekeropdracht doen. Hoe werkt het? Hiervoor ga je eenmaal per dag 30-45 minuten bewust piekeren.

Nodig voor de piekeropdracht:

  • 30-45 minuten tijd,
  • op een vast moment op de dag
  • een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt
  • pen en en schriftje, jouw “piekerboekje”
  • activiteit na het piekeren (wandeling met hond, boodschappen doen, etc)

Jouw piekermoment

Nu ga je bewust piekeren en schrijft op wat er in je opkomt en welke oplossingen er zijn. Doordat je nu heel bewust gaat piekeren, ga je niet/minder in cirkels denken en komen alle mogelijkheden weer langs. Dat gebeurt nog extra omdat je het ook nog opschrijft. Immers, je hebt het al opgeschreven en kan dus verder met de volgende kant van het probleem.

Wat doe je met je oplossingen?

Je kunt de oplossingen ook verder gaan uitwerken. Je kunt ook je oplossingen of overdenkingen met anderen delen, zoals je partner, bedrijfsarts, praktijkondersteuner, etc. Dat hoeft echter niet, want je kunt best op jezelf vertrouwen. Vraag niet raad aan “iedereen”, maar selecteer een aantal mensen!

Doordat je met deze piekersessies de normale functie van het piekeren weer herstelt, wordt het weer nuttig en is het ook niet meer altijd aanwezig. Let er wel op dat je na die tijd echt even gaat ontspannen.

Toch nog aan het piekeren?

Als je buiten je piekertijd merkt dat een gedachte je niet meer loslaat, kun je 1 of 2 keer per dag die gedachte kort in je schriftje opschrijven, om het op je piekertijd verder op te pakken.

Andere tips:

  • ga elke dag even wandelen, liefst in de natuur
  • ga sporten: een (kracht)sport die je iet uitput, maar wel lekker in je lijf helpt te komen, joggen, yoga, e.d.
  • aanwezigheidsmeditatie-oefeningen
  • doe de “schatkist-oefening”, zodat je jezelf oefent om anders naar dingen te kijken
  • doe minimaal 3 x per dag hart coherentie-oefeningen (kan met een simpele app op je telefoon)

Werken aan de bron

Je enneagramtype leren kennen kan je helpen om inzicht te krijgen in de drijfveren die maken waaróm je zo doorslaat in piekeren. (Onbewuste) gevoelens van onveiligheid liggen daaraan ten grondslag. Je bent “overgevoelig” geworden voor bepaalde zaken en kijkt daardoor met een beperkte “bril” vol overtuigingen naar het leven. Maar het kan ook anders. Lees hier meer over het enneagram en jouw typespecifieke groeipad naar je ware potentie.

Op naar een moeitelozer, verbondener leven!

Ontketen talent in jou en je organisatie